Scroll

Upper House

Edition 4/5

520 Swanston Street, Carlton
Collaborators: Architecture and interiors
by Jackson Clements Burrows
Completion: 2015

Upper House Awards

2017

International Award Winner for Architecture

Architizer A+Awards - New York

2016

State Award Winner for High Density Development

Urban Development Institute of Australia Awards for Excellence

2015

National Award Winner for Multiple Housing

Australian Institute of Architects Awards

National Award Winner for Residential Development

IDEA Interior Design Awards

State Award Winner for Property Development

Australian Property Institute Excellence Awards

State Award Winner for Multiple Housing

Australian Institute of Architects Awards

A beacon of calm on the dynamic Melbourne arterial of Swanston Street, Upper House is both an architectural statement and a 17-storey home where community flourishes. It’s two distinct buildings, The Podium and The Cloud, and it’s a direct response to the creative, iconoclastic city below. The JCB Piccolo collaboration is made up of private, peaceful retreats and inspiring shared spaces. A retreat in the clouds.

Upper House
Upper House

“Upper House brings to life exceptional design detail where the CBD skyline meets Carlton’s rooflines, Melbourne’s European heart. Upper House is a new way of embracing living – in the clouds.”

Michael Piccolo

With 110 apartments over 17 levels between them, The Podium hovers serenely over bustling Swanston Street while The Cloud perches above the low-line Carlton skyline and its intimate views of Melbourne. A partially transparent white glass curtain wall seemingly floats above The Podium levels, a unique façade formed from cantilevered, alternating balconies and windows creating a three-dimensional effect from afar.

Working with JCB Architects to specifically design a home for young professionals, Upper House pioneered ambitious residential design in Australia.

The Podium and the Cloud come together on the 11th-floor Observatory. The entire level – or over 10% of the total project, is a communal area, featuring a fully-equipped gymnasium, entertainment lounge, dining area, and a spectacular skyline garden. The green retreat showcases unbeatable views of Melbourne and brings residents together as a community.

Interiors are designed as distinct luxury spaces that showcase high-quality finishes and a sophisticated palette. Signature items are completed in black chrome.

Upper House
Upper House